INCI: Sodium Lactate
Dávkování: 0,5-3%
Vyrábí se fermentací cukrů např. z kukuřice, nebo cuktorvé řepy.
Rozpustnost: ve vodě. Většinou se přidává do vodní fáze.
Jde o sodnou sůl kyseliny mléčné, která slouží k hydrataci pokožky, chemické stabilizaci emulzí a úpravě pH.
Vlastnosti:
Jde o přírodní zvlhčovadlo. Zvyšuje obsah vlhkosti v kůži dokonce více jako glycerin.
Má antimikrobiální účinky a v kombinaci s jinými konzervanty se používá i jako doplňková konzervační přísada (podporuje účinnostu hlavního konzervantu formule)
Laktát sodný rovnež vykazuje antioxidační vlastnosti.
Působí jako mírné AHA, tedy Alfa-Hydroxy kyselina, která změkčuje pokožku a podporuje odlupování nejsvrchnější rohové vrstvy pokožky (má keratolytický účinek)
Lze jej využít do:
emulzí (hydratační krémy a mléka) - krémy na ruce, anti-aging produkty, hydratační krémy atd, pleťových tonik, micelárních vod, šamponu, sprchových gelů, kondicionérů, atd. V tuhých produktech jako např. šampuk pomáhá s dobrou pevnou konzistencí a tvrdostí.
Najdete jej v těchto receptech: